Η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία απένειμε κατά τη διάρκεια του 28ου Πανελληνiου Συνεδρίου Χειρουργικής και Διεθνούς Χειρουργικού Forum (21-24/11/2012), χρηματικά Βραβεία και Επαίνους στις καλύτερες εργασίες που ανακοιvώθηκαν, αναρτήθηκαν ή παρουσιάσθηκαν σε videos κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αλλά και στις καλύτερες εργασίες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Hellenic Journal of Surgery ατά τη διετία 2011-2012.
Ανάμεσα σε αυτά, το Βραβείο Καλύτερης Παρουσίασης Video απονεμήθηκε στην παρουσίαση με τίτλο “ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΟΙΣΟΦΑΓΕΚΤΟΜΗ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΑΣ“, Μπισταράκης Δημήτριος, Κριβάν Σύλβια, Πετρόπουλος Κωνσταντίνος, Μπακόπουλος Ανάργυρος, Ζυμβραγουδάκης Βασίλειος, Λιακάκος Θεόδωρος, Γ’Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, ΠΓΝ “ΑΤΤΙΚΟΝ”, Χαιδάρι, Αθήνα.
Ακολουθεί η περίληψη:
Εισαγωγή: Η οισοφαγεκτομή αποτελεί πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση αυξημένου εγχειρητικού κινδύνου. Στον καρκίνο, η οισοφαγεκτομή με θωρακοτομή επιτυγχάνει μεν ριζική εξαίρεση και λεμφαδενικό καθαρισμό, αλλά συνοδεύεται από αυξημένη περιεγχειρητική νοσηρότητα. Τελευταία, παρότι σαν τεχνική έχει περιγραφεί από το 1992, εφαρμόζεται η ελάχιστα επεμβατική οισοφαγεκτομή.
Σκοπός: Θα παρουσιάσουμε το βίντεο μιας θωρακοσκοπικής και λαπαροσκοπικής οισοφαγεκτομής.
Υλικό: Άνδρας 63 ετών, καπνιστής, παχύσαρκος, με ιστορικό ΑΥ, ΧΑΠ, ΧΝΑ και διαφραγματοκήλης με ΓΟΠ από 40 ετίας. Προσήλθε με διεγνωσμένο αδενοκαρκίνωμα οισοφάγου στα 28εκ σε εδαφος οισοφάγου Barrett. Το EUS έδειξε διήθηση εώς την υποβλεννογόνια στοιβάδα, χωρίς παθολογικά διογκωμένους λεμφαδένες. Η CT έδειξε απουσία μεταστάσεων.
Μέθοδος: Ο ασθενής υποβλήθηκε σε θωρακοσκοπική-λαπαροσκοπική ολική οισοφαγεκτομή με λεμφαδενικό καθαρισμό δύο πεδίων και αντικατάσταση με γαστρικό σωλήνα.
Αποτελέσματα: Ο χρόνος της επέμβασης ήταν 330min, η απώλεια αίματος <50ml. Ο ασθενής αποσωληνώθηκε στο χειρουργείο και παρέμεινε στη ΜΑΦ 16 ώρες. Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή. Εξήλθε τη 10η ΜΤΧ. Η ιστολογική έδειξε αδενοκαρκίνωμα οισοφάγου Τ1βΝ0 (0/59). Ο ασθενής είναι ελεύθερος νόσου 16 μήνες μετά.
Συμπεράσματα: Η ελάχιστα επεμβατική οισοφαγεκτομή είναι εφικτή, μπορεί να προσφέρει ριζικότητα εκτομής εφάμιλλη της ανοικτής με μικρότερη απώλεια αίματος και πιθανόν λιγότερες επιπλοκές. Απαραίτητη για την πραγματοποίηση είναι πάντα η ύπαρξη έμπειρης και οργανωμένης ομάδας.