Μέχρι πρόσφατα, η αποκατάσταση κηλών πραγματοποιούταν με την κλασική ανοιχτή μέθοδο, που απαιτούσε μια μεγάλη τομή στην κοιλιά. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουν οι ασθενείς σημαντικό μετεγχειρητικό πόνο, πολυήμερες νοσηλείες, παροχετεύσεις κλπ.
Σήμερα χρησιμοποιούμε την ελάχιστα επεμβατική τεχνική της λαπαροσκοπικής χειρουργικής για να διορθώσουμε τα πιο συνηθισμένα είδη κηλών (βουβωνοκήλη, μηροκήλη, ομφαλοκήλη κ.α.). Οι ασθενείς που αντιμετωπίζονται λαπαροσκοπικά έχουν ταχύτερη ανάρρωση και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο. Μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες, ακόμη και στην εργασία τους, μετά από λίγες μέρες. Αντίθετα, η ανάρρωση από την ανοιχτή επέμβαση μπορεί να διαρκέσει 3-5 εβδομάδες.
Η λαπαροσκοπική προσέγγιση μας βοηθάει να αποκαταστήσουμε τα περισσότερα είδη κηλών όπως βουβωνοκήλη, μηροκήλη, ομφαλοκήλη και κοιλιοκήλες.
Επειδή η λαπαροσκοπική τεχνική απαιτεί μεγάλη εξειδίκευση, μόνο λίγοι χειρουργοί, ειδικά εκπαιδευμένοι, μπορούν να πραγματοποιούν τέτοιου είδους χειρουργεία.
Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση Κηλών – Τεχνική
Η κήλη δημιουργείται όταν κάποιο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος γίνεται αρκετά αδύναμο. Το εσωτερικό περίβλημα της κοιλιάς πιέζεται σε αυτή την αδύναμη περιοχή, δημιουργώντας ένα σάκο. Ο στόχος του χειρουργού είναι να ενισχύσει το κοιλιακό τοίχωμα, ώστε να αποκλείσει το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας κήλης στο μέλλον.
Η επέμβαση για την λαπαροσκοπική αποκατάσταση κηλών ξεκινά με 3 μικρές τομές στην κοιλιά. Μέσα από αυτές ο χειρουργός εισάγει ειδικές μακρόστενες συσκευές που μοιάζουν με σωλήνες, τα τροκάρ (trocars). Από το πρώτο τροκάρ, ο χειρουργός εισάγει το λαπαροσκόπιο, (μια τηλεσκοπική videocamera) που προσφέρει καθαρή και μεγεθυμένη εικόνα των εσωτερικών ανατομικών δομών. Μέσω των υπολοίπων τροκάρ εισάγουμε τα κατάλληλα εργαλεία. Ο χειρουργός βλέποντας στις οθόνες, χειρίζεται τα εργαλεία μέσα στην κοιλιά ώστε να πραγματοποιήσει την επέμβαση.
Με τη λαπαροσκοπική τεχνική, ο χειρουργός ανατάσσει το σάκο της κήλης προς τα μέσα, δηλαδή προς την κοιλιακή κοιλότητα, και βρίσκει με αυτόν τον τρόπο την περιοχή του κοιλιακού τοιχώματος που έχει το πρόβλημα. Τέλος καλύπτει αυτή την αδύναμη περιοχή εκ των έσω με ένα ειδικό πλέγμα.
Η λαπαροσκόπηση επιτρέπει στο χειρουργό να τοποθετήσει το πλέγμα αυτό στην εσωτερική επιφάνεια του κοιλιακού τοιχώματος, επωφελούμενος έτσι από την φυσιολογική προς τα έξω πίεση της κοιλιάς προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το πλέγμα θα παραμείνει στην θέση του και να επισπευσθεί η επούλωση. (Αντίθετα, σε μια κλασική ανοιχτή επέμβαση τοποθετούμε το πλέγμα από την εξωτερική επιφάνεια του κοιλιακού τοιχώματος.)
Επειδή η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης είναι ισχυρότερη από εκείνη που γίνεται ανοιχτά, η κήλη είναι πολύ δύσκολο να ξαναδημιουργηθεί στο ίδιο σημείο. Στην πραγματικότητα, οι ασθενείς με υποτροπιάζουσα κήλη μπορεί να χρειαστούν απαραίτητα τη λαπαροσκοπική τεχνική προκειμένου να απαλλαγούν οριστικά από τις υποτροπές στη συγκεκριμένη περιοχή του κοιλιακού τοιχώματος.
Παρακολουθήστε σχηματικό video σχετικά με τη λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης εδώ
Πριν το χειρουργείο
Προεγχειρητικά ο χειρουργός θα εκτιμήσει τον ασθενή για να αποφασιστεί εάν η ελάχιστα επεμβατική αποκατάσταση της κήλης είναι το καλύτερο είδος χειρουργείου για αυτόν. Οι περισσότεροι ασθενείς ωφελούνται από τη λαπαροσκόπηση, όμως για κάποιους από αυτούς έχει ένδειξη η κλασική ανοιχτή επέμβαση.
Όταν προγραμματιστεί η επέμβαση θα πρέπει να γίνουν κάποιες απαραίτητες εξετάσεις αίματος και άλλες εξετάσεις. Πριν το χειρουργείο ο ασθενής θα εξεταστεί επίσης από τον υπεύθυνο αναισθησιολόγο, ο οποίος θα λάβει ένα σύντομο ιστορικό σχετικά με προηγούμενα χειρουργεία, αν υπάρχουν, και θα του εξηγήσει τη διαδικασία της αναισθησίας.
Επειδή η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης συνήθως πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, οι ασθενείς δεν πρέπει να φάνε ή να πιούν τίποτα μετά τα μεσάνυχτα της προηγουμένης μέρας του χειρουργείου. Η εισαγωγή στο νοσοκομείο γίνεται την ίδια μέρα του χειρουργείου.
Μετά το χειρουργείο
Στις πρώτες ώρες που ακολουθούν την επέμβαση, οι ασθενείς μπορεί να έχουν λίγο πόνο από τις μικρές τομές στην κοιλιά. Την επόμενη ημέρα, μπορούν να πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο.
Στο σπίτι μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, ενώ οι ανάγκες σε παυσίπονα είναι μικρές για τα επόμενα δύο 24ωρα. Σε 2-3 μέρες, μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες και στην εργασία τους. Επίσης, όσοι το επιθυμούν μπορούν να ξεκινήσουν ελαφρά γυμναστική σύμφωνα με τις οδηγίες του χειρουργού. Μετά από μερικούς μήνες, οι χειρουργικές τομές θα είναι μόλις εμφανείς.