Καλέστε μας σήμερα: 6944 530 504

Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική Nissen

Λαπαροσκοπική θολοπλαστική Nissen για αντιμετώπιση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ) και διαφραγματοκήλης

Ενδείξεις

Η λαπαροσκοπική θολοπλαστική Nissen είναι ένα είδος χειρουργικής επέμβασης που ανακουφίζει τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ). Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις που οι αλλαγές του τρόπου ζωής και η φαρμακευτική θεραπεία έχουν αποτύχει. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στον αδύναμο βαλβιδικό μηχανισμό μεταξύ στομάχου και οισοφάγου. Έτσι υπάρχει παλινδρόμηση όξινων γαστρικών υγρών προς τον οισοφάγο, γεγονός που προκαλεί το οπισθοστερνικό αίσθημα καψίματος.

Διαβάστε περισσότερα για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) εδώ

  • Η λαπαροσκοπική θολοπλαστική Nissen προσφέρει τη δυνατότητα σε ασθενείς με σοβαρή παλινδρόμηση να απαλλαγούν από τη διαρκή λήψη φαρμάκων. Η σοβαρή παλινδρόμηση είναι μια κατάσταση που επηρεάζει την καθημερινότητά τους, όπως το τι θα φάνε, πότε θα φάνε, μέχρι και την ποιότητα του ύπνου τους.
  • 1) Ασθενείς με συμπτώματα από τους πνεύμονες (χρόνιος βήχας, άσθμα, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις). 2) Ασθενείς με συμπτώματα από το φάρυγγα, τις φωνητικές χορδές και το ανώτερο αναπνευστικό (φάρυγγο-λαρυγγική παλινδρόμηση). Οι 2 αυτές ομάδες ασθενών έχουν ένδειξη να υποβληθούν σε θολοπλαστική. Η συντηρητική-φαρμακευτική αγωγή δεν συνοδεύεται από ιδιαίτερα αποτελέσματα σε αυτούς τους ασθενείς.
  • Περιπτώσεις ασθενών με ΓΟΠ που έχουν αναπτύξει επιπλοκές της παλινδρόμησης. Επιπλοκές της παλινδρόμησης αποτελούν οι στενώσεις, οι δακτύλιοι και ο οισοφάγος Barrett.  Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να υποβάλλονται σε θολοπλαστική Nissen για καλύτερη προστασία του οισοφάγου από την έκθεση στα γαστρικά υγρά.
  • Τέλος ασθενείς με παραοισοφαγική ή μεικτή διαφραγματοκήλη αντιμετωπίζονται χειρουργικά με θολοπλαστική όταν είναι συμπτωματικές.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 90% των ασθενών που υποβλήθηκαν στην επέμβαση, παρέμεναν ελεύθεροι συμπτωμάτων μετά από 10 έτη. Παρ’ όλα αυτά, η λαπαροσκοπική θολοπλαστική Nissen είναι μια επέμβαση που απαιτεί ιδιαίτερη εκπαίδευση, γι αυτό και πραγματοποιείται μόνο από μικρό αριθμό εξειδικευμένων χειρουργών.

Η λαπαροσκοπική θολοπλαστική Nissen – Τεχνική

Η διαδικασία της επέμβασης είναι η ίδια, είτε αυτή πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά, είτε ανοιχτά. Για να εμποδιστεί η παλινδρόμηση γαστρικών υγρών στον οισοφάγο, ο χειρουργός πρέπει να ενδυναμώσει τη βαλβίδα (κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας) μεταξύ στομάχου και οισοφάγου. Αυτό επιτυγχάνεται αναδιπλώνοντας το ανώτερο τμήμα του στομάχου (θόλος), γύρω από το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου και σε όλη την περιφέρειά του (θολοπλαστική 360ο).

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς, που χρειάζονται θολοπλαστική Nissen, έχουν διαφραγματοκήλη. Η διαφραγματοκήλη είναι μια πάθηση που συμβάλει στην επιδείνωση των συμπτωμάτων της ΓΟΠ. Ο χειρουργός πρέπει να επιδιορθώσει τη διαφραγματοκήλη πριν προχωρήσει στη θολοπλαστική.

Η λαπαροσκοπική θολοπλαστική Nissen θεωρείται η επέμβαση εκλογής για την αντιμετώπιση της ΓΟΠ. Κάποιες φορές, όταν η κινητικότητα του οισοφάγου είναι επηρεασμένη μπορεί ο χειρουργός να επιλέξει μια μερική θολοπλαστική. Αυτή μπορεί να είναι είτε οπίσθια θολοπλαστική (180ο-270ο κατά Toupet) είτε πρόσθια θολοπλαστική  (180ο κατά Dor).

Σε μικρό ποσοστό περιπτώσεων, περίπου 2%, ο χειρουργός δεν μπορεί να ολοκληρώσει την επέμβαση λαπαροσκοπικά και πρέπει να τη μετατρέψει σε ανοιχτή.

Παρακολουθήστε σχηματικό video σχετικά με τη θολοπλαστική Nissen εδώ

Λαπαροσκοπική θολοπλαστική Nissen – Πλεονεκτήματα

Η θολοπλαστική πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Dr. Rudolph Nissen το 1951, και αρχικά, ως ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, απαιτούσε μια τομή στην κοιλιά 25εκ. Οι ασθενείς νοσηλεύονταν για περίπου 10 μέρες και η ανάρρωση μπορεί να έφτανε και τους 2 μήνες. Εξαιτίας της μεγάλης χειρουργικής τομής, υπήρχε σημαντικός βαθμός μετεγχειρητικού πόνου.

Σήμερα, η θολοπλαστική Nissen μπορεί να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά. Η νέα αυτή τεχνική απαιτεί 5 μόνο μικρές τομές, και έτσι οι ασθενείς αναρρώνουν ταχύτερα και έχουν ελάχιστο πόνο. Το λαπαροσκόπιο (μια video camera) που συνδέεται εξωτερικά με μεγάλες οθόνες, δίνει καλύτερη και σαφέστερη εικόνα των εσωτερικών οργάνων, απ’ ότι η κλασική ανοιχτή επέμβαση. Οι εικόνες που λαμβάνονται, μεγεθύνονται και προβάλλονται στις οθόνες, αποκαλύπτοντας έτσι εσωτερικές δομές, όπως αιμοφόρα αγγεία, με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια.

Οι ασθενείς χάνουν λιγότερο αίμα με την λαπαροσκοπική χειρουργική, απ’ ότι με την ανοιχτή επέμβαση και αντιμετωπίζουν λιγότερες λοιμώξεις και άλλες χειρουργικές επιπλοκές. Νοσηλεύονται για 1-2 ημέρες και σε 1-2 εβδομάδες μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Πριν το χειρουργείο

Η θολοπλαστική Nissen δεν ενδείκνυται για όλους του ασθενείς με αίσθημα καψίματος στο στήθος, ούτε όλοι μπορούν να ωφεληθούν από αυτήν. Χρειάζεται σε κάθε περίπτωση προσεκτική προεγχειρητική αξιολόγηση του ασθενούς με ΓΟΠ. Εάν τελικά αποφασιστεί ότι η επέμβαση μπορεί να βοηθήσει, ο χειρουργός πρέπει να συζητήσει με τον ασθενή για τα οφέλη, τους κινδύνους και τις πιθανές επιπλοκές της.

Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος και άλλες εξετάσεις ώστε ο χειρουργός να πάρει σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση υγείας του ασθενούς και τη δυνατότητα του να υποβληθεί σε χειρουργείο. Συνήθως αυτός ο έλεγχος γίνεται με την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο ή σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα.

Η εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο γίνεται την ίδια ή την προηγούμενη μέρα του χειρουργείου. Πριν την επέμβαση θα χρειαστεί εκτίμηση από τον υπεύθυνο αναισθησιολόγο.

Η λαπαροσκοπική θολοπλαστική Nissen γίνεται κάτω από γενική αναισθησία και για το λόγο αυτό δεν επιτρέπεται η λήψη τροφής και νερού μετά τα μεσάνυχτα της προηγουμένης του χειρουργείου.

Μετά το χειρουργείο

Οι επιπλοκές του χειρουργείου είναι λίγες και φτάνουν σε ποσοστό λιγότερο του 2%. Ο χειρουργός πρέπει να εξηγήσει στον ασθενή αναλυτικά τις πιθανές επιπλοκές της επέμβασης και να τον ενημερώσει πριν το χειρουργείο.

Τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση μπορεί να υπάρχει λίγος πόνος από τις μικρές τομές στην κοιλιά. Την επόμενη μέρα του χειρουργείου οι ασθενείς ελέγχονται με διάβαση ανωτέρου πεπτικού και ξεκινούν υγρά από το στόμα. Μετά από 1-2 μέρες συνήθως οι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο και μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Σε λίγες περιπτώσεις πολύ μεγάλων διαφραγματοκηλών η νοσηλεία μπορεί να παραταθεί 3-4 ημέρες μετά την επέμβαση. Θα χρειαστεί όμως όλοι οι ασθενείς να τεθούν σε δίαιτα με μαλακά φαγητά για τις επόμενες 3 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

Μέσα σε μια εβδομάδα περίπου από το εξιτήριο, οι ασθενείς μπορούν να επανέλθουν πλήρως στην καθημερινότητά τους, ακόμη και να επιστρέψουν στην εργασία τους. Μπορούν ακόμα και να ξεκινήσουν φυσική δραστηριότητα και γυμναστική, εάν το επιθυμούν. Οι χειρουργικές τομές θα είναι μόλις εμφανείς λίγους μήνες μετά την επέμβαση.

Μετεγχειρητική παρακολούθηση- Follow up

Η παρακολούθηση του ασθενούς μετεγχειρητικά περιλαμβάνει μία επίσκεψη 1 μήνα μετά το χειρουργείο και 6 μήνες μετά το χειρουργείο. Επίσης, απαραίτητος είναι ο επανέλεγχος με ph-μετρία, ώστε να ελεγχθεί η επάρκεια της θολοπλαστικής. Απευθυνθείτε στο χειρουργό σας για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί μετεγχειρητικά ή σε περίπτωση επανεμφάνισης συμπτωμάτων παλινδρόμησης μετά την επέμβαση.