Λαπαροσκοπική μυοτομή Heller για αντιμετώπιση αχαλασίας οισοφάγου.
Η λαπαροσκοπική μυοτομή Heller είναι η χειρουργική επέμβαση εκλογής για την αντιμετώπιση της αχαλασίας οισοφάγου. Η αχαλασία οισοφάγου είναι μία πάθηση που οφείλεται σε δυσλειτουργία του μυϊκού τοιχώματος του οισοφάγου. Η ένταση των προωθητικών κυμάτων του οισοφάγου μειώνεται και ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας (ΚΟΣ) δεν χαλαρώνει. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη διαταραχή της προώθησης των τροφών, οι οποίες μένουν μέσα στον οισοφάγο.
Λαπαροσκοπική Μυοτομή Heller – Τεχνική
Κατά τη μυοτομή Heller γίνεται διατομή των μυϊκών ινών στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου και στο αρχικό τμήμα του στομάχου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του ΚΟΣ, ώστε η τροφή να κατεβαίνει στο στομάχι με τις προωθητικές κινήσεις του οισοφάγου, αν υπάρχουν, και με τη βοήθεια της βαρύτητας.
Η επέμβαση αυτή γινόταν από την αρχή του 20ού αιώνα με μεγάλες τομές 20-25εκ στην κοιλιά ή στο θώρακα. Τα τελευταία χρόνια, οι επεμβάσεις αυτές γίνονται λαπαροσκοπικά, με 4-5 μικρές τομές 5-10 χιλιοστών στην κοιλιά και με τη χρήση ειδικών οπτικών μέσων και εργαλείων. Η λαπαροσκοπική προσέγγιση δίνει στο χειρουργό τη δυνατότητα να βλέπει πολύ καλύτερα τις μυϊκές ίνες που θα κόψει και να τις ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους χιτώνες του τοιχώματος του οισοφάγου, οι οποίοι θα πρέπει να παραμείνουν άθικτοι. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα ευρύτερης μυοτομής, τόσο προς τα πάνω στον οισοφάγο, όσο και στο στομάχι, σε σχέση με τις ανοιχτές επεμβάσεις.
Λόγω της καταστροφής του ΚΟΣ οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης μετεγχειρητικά. Για το λόγο αυτό, η επέμβαση συμπληρώνεται με την προσθήκη μιας μερικής θολοπλαστικής (πρόσθια Dor ή οπίσθια Toupet).
Λαπαροσκοπική μυοτομή Heller – Πλεονεκτήματα
Η μυοτομή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Dr. Ernest Heller το 1913. Αρχικά, ως ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, απαιτούσε μια τομή στην κοιλιά ή στο θώρακα αριστερά, ανάμεσα στις πλευρές, μήκους 25εκ. Οι ασθενείς νοσηλεύονταν για περίπου 7-10 μέρες και η ανάρρωση μπορεί να έφτανε και τους 2 μήνες. Εξαιτίας της μεγάλης χειρουργικής τομής, υπήρχε σημαντικός βαθμός μετεγχειρητικού πόνου.
Σήμερα, η μυοτομή Heller πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά σε ποσοστό πάνω από 90% παγκοσμίως. Η νέα αυτή τεχνική απαιτεί 4-5 μόνο μικρές τομές, και έτσι οι ασθενείς αναρρώνουν ταχύτερα και έχουν ελάχιστο πόνο. Το λαπαροσκόπιο (video camera), που συνδέεται εξωτερικά με μεγάλες οθόνες, δίνει καλύτερη και σαφέστερη εικόνα των εσωτερικών οργάνων. Οι εικόνες που λαμβάνονται, μεγεθύνονται και προβάλλονται στις οθόνες, αποκαλύπτοντας έτσι εσωτερικές δομές, όπως τα αιμοφόρα αγγεία και τις μυϊκές ίνες του οισοφάγου, με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια. Ο χειρουργός μπορεί, λόγω του μήκους των εργαλείων και της κάμερας, να ανέβει προς τα πάνω στο θώρακα. Έτσι μπορεί να επεκτείνει τη μυοτομή, πράγμα που θα ήταν σχεδόν αδύνατον στην ανοιχτή επέμβαση από την κοιλιά. Αντίθετα, με την ανοιχτή επέμβαση από το θώρακα, η μυοτομή προς τα κάτω στο στομάχι ήταν σχεδόν αδύνατη όπως επίσης και η θολοπλαστική.
Με τη λαπαροσκοπική μυοτομή Heller οι ασθενείς δε χάνουν σχεδόν καθόλου αίμα και αντιμετωπίζουν λιγότερες λοιμώξεις και άλλες χειρουργικές επιπλοκές. Νοσηλεύονται για 1-2 ημέρες και σε 1-2 εβδομάδες μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους. Τα ποσοστά επιτυχίας, εξάλειψης των συμπτωμάτων και ικανοποίησης των ασθενών είναι 90-95%.
Η λαπαροσκοπική μυοτομή Heller είναι μια ασφαλής επέμβαση. Τα ποσοστά επιπλοκών είναι μικρότερα του 2%. Σε αυτές περιλαμβάνονται αιμορραγία, λοίμωξη, τραυματισμοί οργάνων και διάτρηση του οισοφάγου. Σπάνια, λόγω τεχνικών δυσκολιών, ανατομικών παραλλαγών ή συμφύσεων, η επέμβαση μπορεί να μην είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί λαπαροσκοπικά και να μετατραπεί σε ανοιχτή.
Πριν το χειρουργείο
Η λαπαροσκοπική μυοτομή Heller ενδείκνυται για όλους τους ασθενείς με αχαλασία οισοφάγου, οι οποίοι μπορούν να υποβληθούν σε επέμβαση υπό γενική αναισθησία. Χρειάζεται σε κάθε περίπτωση προσεκτική προεγχειρητική αξιολόγηση του ασθενούς, ώστε να σίγουρη η διάγνωση της αχαλασίας οισοφάγου. Ο χειρουργός σας θα πρέπει να ενημερώνεται για τυχόν προηγούμενες θεραπείες (διαστολές -εγχύσεις Βοτουλινικής Τοξίνης). Αυτές δυσκολεύουν τη μυοτομή και αυξάνουν τις πιθανότητες διάτρησης του οισοφάγου. Εάν τελικά αποφασιστεί η επέμβαση, ο χειρουργός πρέπει να συζητήσει με τον ασθενή για τα οφέλη, τους κινδύνους και τις πιθανές επιπλοκές της.
Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος και άλλες εξετάσεις ώστε ο χειρουργός να πάρει σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση υγείας του ασθενούς και τη δυνατότητά του να υποβληθεί σε χειρουργείο. Συνήθως αυτός ο έλεγχος γίνεται με την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο ή σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα.
Η εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο γίνεται την ίδια ή την προηγούμενη μέρα του χειρουργείου. Πριν την επέμβαση θα χρειαστεί εκτίμηση από τον υπεύθυνο αναισθησιολόγο.
Η λαπαροσκοπική μυοτομή Heller γίνεται υπό γενική αναισθησία και για το λόγο αυτό δεν επιτρέπεται η λήψη τροφής και νερού από την προηγουμένη του χειρουργείου, ώστε να έχει αδειάσει ο οισοφάγος από τροφές και υγρά.
Μετά το χειρουργείο
Οι επιπλοκές του χειρουργείου είναι λίγες και φτάνουν σε ποσοστό λιγότερο του 2%. Ο χειρουργός πρέπει να εξηγήσει στον ασθενή αναλυτικά τις πιθανές επιπλοκές της επέμβασης και να τον ενημερώσει πριν το χειρουργείο.
Τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση μπορεί να υπάρχει πόνος στο θώρακα, πίσω από το στέρνο και πόνος από τις μικρές τομές στην κοιλιά. Την επόμενη μέρα του χειρουργείου οι ασθενείς ελέγχονται με διάβαση ανωτέρου πεπτικού και ξεκινούν υγρά από το στόμα. Μετά από 1-2 μέρες συνήθως οι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο και μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Σε λίγες περιπτώσεις διάτρησης του οισοφάγου και συρραφής η νοσηλεία μπορεί να παραταθεί 3-4 ημέρες μετά την επέμβαση. Θα χρειαστεί όμως όλοι οι ασθενείς να τεθούν σε δίαιτα με πολτοποιημένη τροφή για τις επόμενες 3-4 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.
Μέσα σε μια εβδομάδα περίπου από το εξιτήριο, οι ασθενείς μπορούν να επανέλθουν πλήρως στην καθημερινότητά τους, ακόμη και να επιστρέψουν στην εργασία τους. Μπορούν ακόμα και να ξεκινήσουν φυσική δραστηριότητα και γυμναστική, εάν το επιθυμούν. Οι χειρουργικές τομές θα είναι μόλις εμφανείς λίγους μήνες μετά την επέμβαση.
Μετεγχειρητική παρακολούθηση- Follow up
Η παρακολούθηση του ασθενούς μετεγχειρητικά περιλαμβάνει μία επίσκεψη 1 μήνα μετά το χειρουργείο και 6 μήνες μετά το χειρουργείο. Επίσης, απαραίτητος είναι ο επανέλεγχος με διάβαση ανωτέρου πεπτικού, ώστε να ελεγχθεί η επάρκεια της μυοτομής. Απευθυνθείτε στο χειρουργό σας για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί μετεγχειρητικά ή σε περίπτωση επανεμφάνισης συμπτωμάτων δυσφαγίας μετά την επέμβαση.