Καλέστε μας σήμερα: 6944 530 504

Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή

Η χειρουργική αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης, ή αλλιώς γνωστή ως σκωληκοειδεκτομή, είναι μια σχετικά συχνή επέμβαση. Μέχρι πρόσφατα, η ανοιχτή επέμβαση απαιτούσε μια τομή στο δεξί πλάγιο, χαμηλά  στην κοιλιά, μήκους 5-9εκ. και 4-5 μέρες νοσηλεία, ακολουθούμενη από μια περίοδο ανάρρωσης στο σπίτι 3-4 εβδομάδων. Η επούλωση της χειρουργικής τομής μπορεί να συνοδευόταν από αρκετό πόνο και επιπλοκές (αποστήματα, διαπυήσεις χειρουργικού τραύματος).

Σήμερα, πραγματοποιείται η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή, μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που δεν απαιτεί μεγάλη τομή αλλά μία τομή 10χιλιοστών και δύο τομές 5χιλιοστών. Οι ασθενείς συνήθως επιστρέφουν σπίτι τους την επόμενη μέρα του χειρουργείου, και μπορούν να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα. Με τη λαπαροσκόπηση, οι ασθενείς χάνουν λιγότερο αίμα κατά το χειρουργείο, έχουν πολύ λιγότερο πόνο, ενώ οι πιθανότητες επιπλοκών από το χειρουργικό τραύμα είναι πολύ μικρότερες.

Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή- Τεχνική

Το πρώτο βήμα στη λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή είναι η εισαγωγή τριών τροκάρ (ειδικές συσκευές που μοιάζουν με σωλήνες) στην κοιλιά, η οποία γίνεται μέσω πολύ μικρών τομών στο κοιλιακό τοίχωμα. Μέσα από το πρώτο τροκάρ εισάγεται το λαπαροσκόπιο, το οποίο είναι μια videocamera μέσω της οποίας προβάλλονται σε μεγάλες οθόνες και σε μεγέθυνση ενισχυμένες προβολές των εσωτερικών οργάνων. Τα υπόλοιπα λαπαροσκοπικά εργαλεία εισάγονται μέσω των άλλων τροκάρ.

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, γίνεται έλεγχος της περιοχής. Αναγνωρίζεται η σκωληκοειδής απόφυση και αποκολλάται από τα γύρω όργανα. Η αρτηρία που τροφοδοτεί τη σκωληκοειδή κλείνεται με ειδικά μεταλλικά clips και κόβεται. Η βάση της σκωληκοειδούς πάνω στο παχύ έντερο κλείνεται με ειδικά ράμματα και η απόφυση αφαιρείται μέσω μιας από τις τομές της κοιλιάς. Οι τομές στο τέλος κλείνονται με ράμματα.

Παρακολουθήστε το σχηματικό video εδώ

Πριν το χειρουργείο

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς που χρειάζονται σκωληκοειδεκτομή και μπορούν να υποβληθούν σε γενική αναισθησία είναι υποψήφιοι για λαπαροσκοπική επέμβαση. Πριν να προταθεί όμως το συγκεκριμένο χειρουργείο, ο γιατρός εξετάζει προσεκτικά την κατάσταση υγείας του κάθε ασθενούς. Στη συνέχεια, ο χειρουργός εξηγεί στον ασθενή τα οφέλη, τους κινδύνους και τις επιπλοκές της επέμβασης.

Μόλις η επέμβαση θεωρηθεί αναγκαία και αποφασιστεί, θα χρειαστεί προεγχειρητικός έλεγχος που περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος και άλλες εξετάσεις. Θα χρειαστεί επίσης εξέταση από τον υπεύθυνο αναισθησιολόγο, πριν το χειρουργείο, ο οποίος θα εξηγήσει στον ασθενή τη διαδικασία της αναισθησίας.

Επειδή η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία, δεν επιτρέπεται η λήψη τροφών και υγρών για μερικές ώρες πριν το χειρουργείο.

Μετά το χειρουργείο

Αμέσως μετά το χειρουργείο, ο ασθενής μεταφέρεται στην αίθουσα της ανάνηψης. Στις ώρες που ακολουθούν το χειρουργείο, μπορεί να υπάρχει λίγος πόνος από τις μικρές τομές στην κοιλιά.  Οι ασθενείς συνήθως παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο την επόμενη μέρα του χειρουργείου.  Στο σπίτι μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Ενδεχομένως θα χρειαστεί για κάποιες ημέρες να λάβουν αντιβιοτικά. Σε 3-4 μέρες μπορούν να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους, στο διαιτολόγιο που επιθυμούν, ακόμα και στη δουλειά τους. Επιπλέον, μπορούν να ξεκινήσουν να ασκούνται ελαφρά, εάν το επιθυμούν.

Μετά από μερικούς μήνες, οι χειρουργικές τομές θα είναι μόλις εμφανείς.