Καλέστε μας σήμερα: 6944 530 504

Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή

Η χειρουργική αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης, ή αλλιώς γνωστή ως σκωληκοειδεκτομή, είναι μια σχετικά συχνή επέμβαση. Μέχρι πρόσφατα, η ανοιχτή επέμβαση απαιτούσε μια τομή στο δεξί πλάγιο, χαμηλά  στην κοιλιά, μήκους 5-9εκ. και 4-5 μέρες νοσηλεία, ακολουθούμενη από μια περίοδο ανάρρωσης στο σπίτι 3-4 εβδομάδων. Η επούλωση της χειρουργικής τομής μπορεί να συνοδευόταν από αρκετό πόνο και επιπλοκές (αποστήματα, διαπυήσεις χειρουργικού τραύματος).

Σήμερα, οι χειρουργοί πραγματοποιούν τη λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή, μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που δεν απαιτεί μεγάλη τομή αλλά μία τομή 10χιλιοστών και δύο τομές 5χιλιοστών. Οι ασθενείς συνήθως επιστρέφουν σπίτι τους την επόμενη μέρα του χειρουργείου. Μπορούν να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα. Με τη λαπαροσκόπηση, οι ασθενείς χάνουν λιγότερο αίμα κατά το χειρουργείο, έχουν πολύ λιγότερο πόνο, ενώ οι πιθανότητες επιπλοκών από το χειρουργικό τραύμα είναι πολύ μικρότερες.

Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή- Τεχνική

Το πρώτο βήμα στη λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή είναι η εισαγωγή τριών τροκάρ (ειδικές συσκευές που μοιάζουν με σωλήνες) στην κοιλιά, μέσω πολύ μικρών τομών στο κοιλιακό τοίχωμα. Μέσα από το πρώτο τροκάρ ο χειρουργός εισάγει το λαπαροσκόπιο. Αυτό είναι μια videocamera που επιτρέπει την προβολή μεγεθυμένων και ενισχυμένων εικόνων των εσωτερικών οργάνων σε μεγάλες οθόνες. Ακολούθως εισάγει τα υπόλοιπα λαπαροσκοπικά εργαλεία μέσω των άλλων τροκάρ.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός ελέγχει την περιοχή. Αναγνωρίζει τη σκωληκοειδή απόφυση και την αποκολλά από τα γύρω όργανα. Στη συνέχεια κλείνει την αρτηρία που δίνει αίμα στη σκωληκοειδή με ειδικά μεταλλικά clips και την κόβει. Κλείνει επίσης τη βάση της σκωληκοειδούς πάνω στο παχύ έντερο με ειδικά εσωτερικά ράμματα για την επούλωση των οργάνων και αφαιρεί την απόφυση μέσω μιας από τις τομές της κοιλιάς. Τέλος κλείνει τις τομές της κοιλιάς με ράμματα.

Παρακολουθήστε το σχηματικό video εδώ

Πριν το χειρουργείο

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς που χρειάζονται σκωληκοειδεκτομή και μπορούν να υποβληθούν σε γενική αναισθησία είναι υποψήφιοι για λαπαροσκοπική επέμβαση. Πριν να προταθεί όμως το συγκεκριμένο χειρουργείο, ο γιατρός εξετάζει προσεκτικά την κατάσταση υγείας του κάθε ασθενούς. Στη συνέχεια, ο χειρουργός εξηγεί στον ασθενή τα οφέλη, τους κινδύνους και τις επιπλοκές της επέμβασης.

Μόλις η επέμβαση θεωρηθεί αναγκαία και αποφασιστεί, θα χρειαστεί προεγχειρητικός έλεγχος που περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος και άλλες εξετάσεις. Θα χρειαστεί επίσης εξέταση από τον υπεύθυνο αναισθησιολόγο, πριν το χειρουργείο. Αυτός θα εξηγήσει στον ασθενή όλη τη διαδικασία της αναισθησίας.

Επειδή η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία, δεν επιτρέπεται η λήψη τροφών και υγρών για μερικές ώρες πριν το χειρουργείο.

Μετά το χειρουργείο

Αμέσως μετά το χειρουργείο, μεταφέρουμε τον ασθενή στην αίθουσα της ανάνηψης. Στις ώρες που ακολουθούν το χειρουργείο, μπορεί να υπάρχει λίγος πόνος από τις μικρές τομές στην κοιλιά.  Οι ασθενείς συνήθως παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο την επόμενη μέρα του χειρουργείου.  Στο σπίτι μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Ενδεχομένως θα χρειαστεί για κάποιες ημέρες να λάβουν αντιβιοτικά. Σε 3-4 μέρες μπορούν να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους, στο διαιτολόγιο που επιθυμούν, ακόμα και στη δουλειά τους. Επιπλέον, μπορούν να ξεκινήσουν να ασκούνται ελαφρά, εάν το επιθυμούν.

Μετά από μερικούς μήνες, οι χειρουργικές τομές θα είναι μόλις εμφανείς.