Η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, ή αλλιώς γνωστή ως χολοκυστεκτομή, είναι μια σχετικά συχνή επέμβαση. Μέχρι πρόσφατα, όμως, η ανοιχτή επέμβαση απαιτούσε μια τομή στην κοιλιά μήκους 15-22εκ. Η νοσηλεία διαρκούσε περίπου μια εβδομάδα, ακολουθούμενη από περίοδο ανάρρωσης στο σπίτι 4-6 εβδομάδων. Η επούλωση της χειρουργικής τομής μπορεί να συνοδευόταν και από αρκετό πόνο.
Σήμερα, η χολοκυστεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά, μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που δεν απαιτεί μεγάλη τομή. Οι ασθενείς συνήθως επιστρέφουν σπίτι τους την επόμενη μέρα του χειρουργείου, και μπορούν να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους μέσα σε μια εβδομάδα. Με τη λαπαροσκόπηση, οι ασθενείς χάνουν λιγότερο αίμα κατά το χειρουργείο, και έχουν πολύ λιγότερο πόνο.
Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή & Παθήσεις της χοληδόχου κύστεως
Οι παθήσεις της χοληδόχου κύστεως προκαλούνται συνήθως από χολόλιθους (πέτρες), που σχηματίζονται μέσα στη χοληδόχο κύστη ή στο χοληδόχο πόρο. Αυτές οι πέτρες μπορεί να αποφράξουν τον πόρο και να εμποδίσουν τη ροή της χολής. Η χολή είναι μια ουσία που παράγεται στο συκώτι και βοηθάει στην πέψη των τροφών. Με αυτό τον τρόπο, η χοληδόχος κύστη μπορεί να πρηστεί, προκαλώντας έντονο κοιλιακό πόνο, εμετούς, και πυρετό (οξεία χολοκυστίτιδα).
Επιπρόσθετα, οι πέτρες αυτές μπορεί να φύγουν από τη χοληδόχο κύστη και να αποφράξουν τον χοληδόχο πόρο (το σωληνάκι που φέρνει τη χολή από το συκώτι) ή τον παγκρεατικό πόρο προκαλώντας χολαγγειίτιδα ή παγκρεατίτιδα αντίστοιχα (επιπλοκές χολολιθίασης).
Στην περίπτωση που οι λίθοι της χοληδόχου προκαλούν συμπτώματα (πόνο, κωλικούς, δυσπεπτικά ενοχλήματα) ή έχουν προκαλέσει κάποια από τις παραπάνω επιπλοκές, η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως είναι αναγκαία.
Μετά τη χολοκυστεκτομή, το συκώτι συνεχίζει να παράγει τη χολή και να την αποβάλλει κατευθείαν μέσω του λεπτού εντέρου, χωρίς αποθήκευση πλέον στη χοληδόχο κύστη.
Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή – Τεχνική
Το πρώτο βήμα στη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι η εισαγωγή τεσσάρων τροκάρ (ειδικές συσκευές που μοιάζουν με σωλήνες) στην κοιλιά, που κάνει ο χειρουργός μέσω πολύ μικρών τομών στο κοιλιακό τοίχωμα. Μέσα από το πρώτο τροκάρ εισάγει το λαπαροσκόπιο, το οποίο είναι μια video camera. Μέσω αυτής προβάλλονται σε μεγάλες οθόνες και σε μεγέθυνση ενισχυμένες προβολές των εσωτερικών οργάνων. Τέλος εισάγει τα υπόλοιπα λαπαροσκοπικά εργαλεία μέσω των άλλων τροκάρ.
Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ο χειρουργός χωρίζει τον κυστικό πόρο και την αρτηρία της χοληδόχου κύστεως από το συκώτι με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων, και μετά τα κόβει. Στη συνέχεια αποκολλά τη χοληδόχο κύστη από το συκώτι και την αφαιρεί μέσω μιας από τις τομές. Στο τέλος κλείνει τις τομές με ράμματα.
Παρακολουθήστε το σχηματικό video Λαπαροσκοπικής Χολοκυστεκτομής
Πριν το χειρουργείο
Σχεδόν όλοι οι ασθενείς που χρειάζονται χολοκυστεκτομή και μπορούν να υποβληθούν σε γενική αναισθησία είναι υποψήφιοι για λαπαροσκοπική επέμβαση. Πριν να προταθεί όμως το συγκεκριμένο χειρουργείο, ο γιατρός εξετάζει προσεκτικά την κατάσταση υγείας του κάθε ασθενούς. Ακολούθως ο χειρουργός εξηγεί στον ασθενή τα οφέλη, τους κινδύνους και τις επιπλοκές της επέμβασης.
Μόλις η επέμβαση προγραμματιστεί, θα χρειαστεί προεγχειρητικός έλεγχος που περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος και άλλες εξετάσεις. Επιπλέον θα χρειαστεί εξέταση από τον υπεύθυνο αναισθησιολόγο, πριν το χειρουργείο, ο οποίος θα εξηγήσει στον ασθενή τη διαδικασία της αναισθησίας.
Η εισαγωγή στο νοσοκομείο γίνεται το πρωί της ίδιας μέρας που είναι προγραμματισμένη η επέμβαση. Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν επιτρέπεται η λήψη τροφών και υγρών μετά τα μεσάνυχτα της προηγούμενης μέρας του χειρουργείου.
Μετά το χειρουργείο
Αμέσως μετά το χειρουργείο, μεταφέρουμε τον ασθενή στην αίθουσα της ανάνηψης. Στις ώρες που ακολουθούν το χειρουργείο, μπορεί να υπάρχει λίγος πόνος από τις μικρές τομές στην κοιλιά. Οι ασθενείς συνήθως παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο την επόμενη μέρα του χειρουργείου. Στο σπίτι μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και να επανέλθουν στο κανονικό τους διαιτολόγιο. Σε 3-4 μέρες μπορούν να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους, στο διαιτολόγιο που επιθυμούν, ακόμα και στη δουλειά τους. Επιπλέον μπορούν και να ξεκινήσουν ελαφρά άσκηση.
Τελικά μετά από μερικούς μήνες, οι χειρουργικές τομές θα είναι μόλις εμφανείς.